Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις
Τι είναι το Mentoring;
-
Μια συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων (συμβούλου / μέντορα & καθοδηγούμενου / mentee) που συνήθως εργάζονται στον ίδιο τομέα ή/και μοιράζονται κοινές εμπειρίες.
-
Μια υποστηρικτική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.
-
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις άλλους να προοδεύσουν στην καριέρα τους και να αναπτυχθούν και σε προσωπικό επίπεδο.
-
Εντοπίζει από κοινού τις ανάγκες και προτείνει λύσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του καθοδηγούμενου.
-
Προτείνει πρακτικές συμβουλές που απομυθοποιούν τις δυσκολίες και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης.
-
Είναι εμπιστευτικό, συνεργατικό και βοηθητικό.
Τι δεν είναι το mentoring;
-
Δεν εμπλέκεται στην καθημερινή επιχειρηματική δράση του mentee.
-
Δεν επιβάλλει απόψεις, μεθοδολογία, λύσεις. Εντοπίζει και προτείνει από κοινού.
-
Δεν αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί για λογαριασμό του mentee.
-
Δεν αξιολογεί, δε συγκρίνει, δεν εκπαιδεύει.
Τι είναι ο Μέντορας;
Ένας Μέντορας μπορεί να προσδώσει πλεονέκτημα σε έναν δυνητικό επιχειρηματία σε ένα εύρος σεναρίων, είτε μεταδίδοντας τη διορατικότητά του σε στρατηγικές αποφάσεις είτε ενισχύοντας τις προσπάθειές του καθοδηγούμενου (mentee) για δικτύωση είτε ακόμα ενεργώντας ως έμπιστος φίλος όταν χάνεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας είναι έμπειροι επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τον πλούτο των εμπειριών τους. Είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους καθοδηγούμενους επιχειρηματίες ώστε να κινηθούν με σκοπό την ώθηση της κερδοφορίας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεών τους, την ένταξη σε νέες αγορές, την προώθηση νέων προϊόντων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, κλπ. Με λίγα λόγια, ένας μέντορας μπορεί να βοηθήσει τον καθοδηγούμενο να αναπτύξει μια πιο ισχυρή και βιώσιμη επιχείρηση.
Σημειώνεται δε ότι οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας έχουν ένα δυνατό και ευρύ δίκτυο επαφών, φίλων και συνεργατών, που έχουν αποκτήσει μετά από μία πολύχρονη καριέρα, οι οποίοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε ένα mentee, βοηθώντας τον στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στη διοίκηση μιας επιχείρησης και τη μοναξιά που νιώθει μερικές φορές ένας επιχειρηματίας. Έτσι, θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν να δει τη γενικότερη εικόνα της επιχείρησης, εντοπίζοντας τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές. Μπορούν να προσφέρουν βοηθητικές συμβουλές, προειδοποίηση για τις επερχόμενες παγίδες και να βοηθήσουν έναν καθοδηγούμενο να ανυψώσει το ηθικό του και να στηριχτεί στις προσωπικές του δυνατότητες.
Υπάρχει όριο ηλικίας στο έργο Δίκτυο Σύμβουλος Αποφοίτων ΑΠΘ (mentoring);
Όχι, μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να πληροίτε τις βασικές προϋποθέσεις που προβλέπονται.
Ποια θα είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ως Μέντορας;
-
Έμπρακτη συμμετοχή στα κοινά, αίσθηση ανταπόδοσης τόσο προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και στην τοπική κοινωνία.
-
Θα λάβετε πιστοποιητικό συμμετοχής και αναγνώρισης από το Γραφείο Διασύνδεσης Α.Π.Θ.
-
Θα προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. και των ενεργειών διάχυσης και δημοσιότητας που προβλέπει το έργο.
-
Θα σας δοθεί η ευκαιρία για συνέργεια με δυνητικούς συνεργάτες και πελάτες.
-
Θα διευρύνετε το δίκτυο επαφών σας.
-
Θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις του Δικτύου Μεντόρων Α.Π.Θ.
-
Θα γίνετε πρότυπο για άλλους επιχειρηματίες.
-
Θα παρακολουθήσετε δωρεάν κατάρτιση σε βασικές γνώσεις καθοδήγησης (mentoring).
Πώς επιλέγονται οι Μέντορες;
Οι υποψήφιοι μέντορες αξιολογούνται προσεκτικά βάση των κριτηρίων που έχει θέσει το Γραφείο Διασύνδεσης Α.Π.Θ., την εμπειρία τους και την επιχείρησή τους. Κατά την αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:
-
Τομέας δραστηριοποίησης και πρότερη εμπειρία στη διαδικασία καθοδήγησης (πχ. επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών ως επιχειρηματίας, επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προηγούμενη εμπειρία σε σχήματα mentoring).
-
Προσόντα (πχ. επικοινωνιακές ικανότητες, ικανότητες ανάδρασης, οργανωτικές ικανότητες, ευελιξία κλπ).
-
Ενδιαφέροντα και διαθεσιμότητα, όπως επίσης δέσμευση και προσδοκίες (πχ. επίπεδο δέσμευσης στη σχέση του mentoring, προθυμία να μοιραστείτε τη γνώση σας με τον mentee, διαθεσιμότητα για τακτικές συναντήσεις με τους mentees).
Πώς θα γίνει η αντιστοίχηση των μεντόρων με τους mentees;
-
Οι mentees θα περάσουν από μία αντίστοιχη διαδικασία επιλογής με τους μέντορες. Η αντιστοίχιση των ζευγαριών θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που έχουν υποβάλλει.
-
Επιχειρηματική εμπειρία (πχ. προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε τομείς όπως χρηματοδότηση, γραφειοκρατία, νοοτροπία, γνώσεις και δεξιότητες αλλά και προσωπικές επιτυχίες, επίπεδο δέσμευσης).
-
Ανάγκη για βοήθεια (πχ. σε θέματα ανάπτυξης της επιχείρησης, σε οικονομικό προγραμματισμό, συμβουλές σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων, ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και προσόντων, κλπ.).
-
Προσδοκίες από τον μέντορα και την εμπειρία του mentoring (πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση από τον μέντορα με βάση την εμπειρία του, στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της προώθησης της επιχείρησής τους μέσω των επαφών των εταίρων του έργου και του δικτυακού τόπου του έργου).
Πόσο συχνά πρέπει να επικοινωνείτε με τον mentee σας; Πόσο χρόνο χρειάζεται μια συνηθισμένη σχέση mentoring;
Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Πολλές φορές, ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των προκλήσεων της επιχείρησης ή αναγκών του mentee. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι χρήσιμο να ορίζετε από την αρχή τον εβδομαδιαίο ή μηνιαίο χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στη σχέση.
Συνίσταται οι συναντήσεις με τους menteeνα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ οι σύμβουλοι-μέντορες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στον Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ σχετικά με κάθε συνάντηση (μέσω ηλεκτρονικής φόρμας).
Πώς θα γνωρίζετε ότι θα σας ταιριάζει ο μέντορας - ο mentee;
Το ταίριασμα μέντορα-mentee αποτελεί πρόκληση για το πρόγραμμα και δέσμευση να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και το πιο αποτελεσματικό ταίριασμα, βάση κριτηρίων επιλογής αλλά και κατόπιν συζήτησης με τα δύο μέρη, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.
Αυτή είναι η δέσμευσή μας! Θα αφιερώσουμε χρόνο να εντοπίσουμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις που θα είναι ωφέλιμες και για τον μέντορα και για τον mentee.
Προβλέπεται αμοιβή ή/και κόστος για τον μέντορα και τον mentee;
Δεν υπάρχουν αμοιβές και κόστη σε αυτό το έργο. Η συμμετοχή είναι καθαρά εθελοντική τόσο για τους μέντορες όσο και για τους mentees. Πέρα από τον χρόνο σας, τη γνώση σας και την προσπάθειά σας, δεν υπάρχουν άλλα κόστη.
Δεν έχω καθόλου εμπειρία στο mentoring. Θα παρακολουθήσω κάποια εκπαίδευση;
Οι επιλεγμένοι μέντορες θα καταρτιστούν σε βασικές τεχνικές και απαραίτητες γνώσεις mentoring. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί είτε στα πλαίσια των συναντήσεων γνωριμίας (δικτύωσης) των μεντόρων είτε εξ’ αποστάσεως (με την αποστολή έντυπου ενημερωτικού υλικού ή και διαδικτυακά μέσω Skype.
Γιατί πρέπει να συμπληρώσω την αίτηση συμμετοχής;
Για να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιστοίχιση μεταξύ του μέντορα και του mentee, είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση και να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.
Μπορείτε να έχετε περισσότερους από δύο mentees;
Ναι, μπορείτε να έχετε περισσότερους από δύο mentees, αρκεί να το επιτρέπει ο χρόνος σας.
Τι γίνεται στην περίπτωση που η σχέση φανεί πως δε δουλεύει;
Αν προκύψουν προβλήματα στη σχέση με τον mentee σας, είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν τα προβλήματα είναι άλυτα, η σχέση mentoring θα τερματιστεί και αν είναι επιθυμητό, θα προταθεί μια νέα σχέση μέντορας – mentee.
Βιβλιογραφία
1. Α.Σ. «ΦΥΛώΝ ΕΝΩΣΙΣ». (2006). Ολοκληρωμένη Υποστήριξη και Παρέμβαση Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Υπέρ των Ελλήνων Tσιγγάνων. URL: http://www.filonenosis.gr/Filonenosis.htm(04/10/2011)
2. Πρόγραμμα Κατάρτισης Μεντόρων.Δράση 2: «Εκπαίδευση Μεντόρων» του έργου Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Ε. Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013». Κέντρο Εργάνη, Θεσσαλονίκη, 04/11/2011 - 03/12/2011
3. Clutterbuck David. (2008). Everyone Needs a Mentor: Fostering Talent in your Organization (4th edition). Chartered Institute of Personnel and Development, London.
4. The Graduate School, University of Washington. (2005). How to Obtain the Mentoring you Need: A Graduate Student Guide. URL: http://www.grad.washington.edu/mentoring
5. Petridou, E. (2009). e-Mentoring Women Entrepreneurs: Discussing Participants’ Reactions. Gender in Management: An International Journal, Vol 24, issue 7, p. 523-542.
Προσδιορισμός αναμενόμενων αποτελεσμάτων του προγράμματος
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα mentoring που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ, στόχος του είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών εργαλείων και συστημάτων mentoring των νέων υποψήφιων επιχειρηματιών καθώς και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας φοιτητών, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και τις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου «επιχειρείν».
Ειδικότερα, τις ανάγκες αυτές επιχειρούν να καλύψουν o Οδηγός Λειτουργίας του Δικτύου «Σύμβουλος Αποφοίτων ΑΠΘ» (mentoring) και η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποστήριξης του mentoring στα πλαίσια του ιστοτόπου ΔΑΣΤΑ ΑΠΘ (www.dasta.auth.gr) ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργήσει και ο «Οδηγός Επιχειρηματικότητας» του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οι παραπάνω ενέργειες στοχεύουν στη διευκόλυνση και συστηματοποίηση της συμβουλευτικής σε θέματα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας, την ενθάρρυνση της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους ωφελούμενους και τους μέντορες, ώστε σταδιακά να οδηγηθούν τόσο στη δημιουργία επιχειρήσεων όσο και στην λήψη κατάλληλων αποφάσεων σε θέματα σταδιοδρομίας.