ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
1. Συγκεντρώστε και καταγράψτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!
Προκαλέστε ένα «καταιγισμό ιδεών» στη μνήμη σας σχετικά με τα επιτεύγματα και τις δραστηριότητές σας. Καταγράψτε επικεφαλίδες όπως Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εμπειρία, Διακρίσεις-Βραβεία, Ικανότητες, Δραστηριότητες. Κάτω απ’ αυτές συλλέξτε τις κατάλληλες πληροφορίες:
Επαγγελματική Εμπειρία: προϋπηρεσία μισθωτής εργασίας, εργασία μερικής απασχόλησης, εθελοντική εργασία ή και σε οικογενειακή επιχείρηση, χρόνος και τόπος απασχόλησης, ονόματα εργοδοτών ή εταιρειών, αρμοδιότητες.
Εκπαίδευση & Κατάρτιση:σεμινάρια, κύκλοι εκπαίδευσης, σχολεία, ημερομηνίες αποφοίτησης, διάρκεια, τόπος.
Ικανότητες: γνώσεις προγραμμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επικοινωνιακές δεξιότητες, ικανότητες παρουσιάσεων, συντονισμού των ομάδων και συνεργασίας με άλλους, αρχηγικές ικανότητες.
Δραστηριότητες: συμμετοχές σε επαγγελματικούς συλλόγους, επαγγελματικές και κοινοτικές δραστηριότητες.
2. Προσαρμόστε τις εμπειρίες και τις ικανότητές σας με τις ανάγκες του εργοδότη ή της θέσης
Θέση εργασίας: Τι είδους θέση εργασίας ψάχνετε; Κρατήστε σημειώσεις αναφορικά με τη μορφή απασχόλησης, το ωράριο, το επαγγελματικό χώρο, το φορέα κλπ. Συνδυάστε τις επιθυμίες σας με θέσεις εργασίας από αγγελίες εφημερίδων, προκηρύξεις, προσωπικές επαφές και δική σας έρευνα
Εργοδότης: Για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, ποιες πλευρές της εκπαίδευσης, της εμπειρίας και των ικανοτήτων σας θα είναι πιο ελκυστικές για τον εργοδότη; Καταγράψτε συγκεκριμένες ικανότητες, μαθήματα, περιοχές ειδίκευσης ή γνώσεις που πιστεύετε ότι θα ενδιέφεραν έναν μελλοντικό εργοδότη για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας .
3. Υπογραμμίστε λεπτομέρειες και επιδείξτε τα προσόντα σας
Μελετήστε προσεκτικά όσα γράψατε και προσπαθήστε να επιλέξετε εκείνες τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης, της εργασιακής εμπειρίας, των δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων σας που ταιριάζουν με τις ανάγκες του εργοδότη. Είναι σημαντικό επίσης για την παρουσίαση των προσόντων σας να έχετε στη διάθεσή σας πλήρη και συγκεκριμένα στοιχεία (πχ. ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίων, ακριβής περιγραφή αρμοδιοτήτων προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας κλπ).
4. Επιλέξτε το είδος βιογραφικού σημειώματος που θα συντάξετε και οργανώστε ανάλογα τις πληροφορίες
5. Προσέξτε τη γλώσσα και την έκφραση που θα χρησιμοποιήστε
Σε ένα βιογραφικό οι υποψήφιοι εργαζόμενοι πρέπει να παρουσιάζονται ως θετικοί και έμπιστοι- ούτε πολύ επιθετικοί, ούτε πολύ μετριόφρονες.
Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι λέξεις που θα χρησιμοποιείστε θα πρέπει να παρουσιάζουν εσάς – τα προσόντα, τις ικανότητες και τις εμπειρίες σας.
Χρησιμοποιείστε ρήματα ή ουσιαστικά που δηλώνουν δράση και ενέργεια και επομένως περιγράφουν κατορθώματα και ικανότητες.
Παραδείγματα ρημάτων: ολοκληρώνω, κατορθώνω, αναλύω, προσαρμόζω, συντονίζω, συνεργάζομαι, επικοινωνώ, ισορροπώ, διεξάγω, συνεισφέρω, δημιουργώ, διευθύνω, εγκαθιδρύω, επεκτείνω, βελτιώνω, εφαρμόζω, ανακαλύπτω, αυξάνω, ξεκινώ, καθοδηγώ, οδηγώ, οργανώνω, συμμετέχω, εκτελώ, παρουσιάζω, προτείνω, αναδιοργανώνω, ερευνώ, επιβλέπω, διαμορφώνω, υποστηρίζω, εκπαιδεύω, παρακολουθώ…
6. Ζητήστε από άλλους να αξιολογήσουν το βιογραφικό σας
Δώστε το βιογραφικό σας να το αξιολογήσει κάποιος σύμβουλος σταδιοδρομίας, ένας πιθανός εργοδότης ή κάποιος άλλος σχετικός με τον τομέα σας, ο οποίος θα μπορούσε να το κρίνει.
Να θυμάστε ότι: οι άλλοι μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας και να είστε ανεκτικοί στην παραγωγική κριτική!
7. Κάντε το τελικό προϊόν εμφανίσιμο
Δακτυλογραφήστε το βιογραφικό σας και εκτυπώστε το σε καλή ποιότητα χαρτιού, σ’ έναν εκτυπωτή Laser.
8. Αξιολογήστε το βιογραφικό σας, ως προς το περιεχόμενο, τη δομή, τη μορφή και τη γλώσσα που χρησιμοποιήσατε