Με βάση τη Συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, Κύπριοι και Έλληνες υπήκοοι μπορούν να καλύψουν μέρος ή και ολόκληρη την άσκηση που απαιτείται για απόκτηση της ειδικότητας αυτής σε ένα από τα Νοσοκομεία ή Ιατρικά Ιδρύματα της Κύπρου που αναγνωρίζονται για το σκοπό αυτό από τις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές και να αποκτήσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους περί Ιατρών (Εκπαίδευση) Κανονισμούς του 1991, η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων για θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις αναγνωρισμένες κλινικές των νοσοκομείων της Κύπρου, γίνεται μετά από γραπτή και προφορική εξέταση.
Γίνονται δύο διαφορετικές εξετάσεις σε δύο συνήθως συνεχόμενες ημέρες.
Η μία αφορά τους υποψήφιους για τις ειδικότητες που εμπίπτουν στον ευρύτερο κύκλο της Παθολογίας (περιλαμβάνεται η Γενική Ιατρική), και η δεύτερη για τους υποψήφιους των ειδικοτήτων του ευρύτερου κύκλου της Χειρουργικής (περιλαμβάνεται η Αναισθησιολογία).
Δικαίωμα συμμετοχής στη γραπτή εξέταση
Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση έχουν, όσοι αποφοιτούν από Ιατρική Σχολή, μέχρι και την ημερομηνία λήξη της προθεσμίας της υποβολής αιτήσεων, που καθορίζεται κάθε φορά.
Διάρκεια και τύπος της εξέτασης
Κάθε εξέταση διαρκεί τρείς ώρες και περιλαμβάνει 30 ερωτήσεις που επιδέχονται σύντομη περιγραφική απάντηση ή αποτελούν (5 έως 10 απο αυτές) μικρά κλινικά προβλήματα προς επίλυση.
Εξεταστέα ύλη
Οι ερωτήσεις αφορούν σε γενικές αρχές Παθολογίας και Χειρουργικής και προέρχονται από την ύλη που περιλαμβάνεται στα βασικά συγγράμματα Παθολογίας ή Χειρουργικής, όπως π.χ. τα αντίστοιχα διατομεακά συγγράμματα των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας. Ευνόητο είναι ότι οι ερωτήσεις Χειρουργικής είναι περισσότερο προσανατολισμένες προς την Χειρουργική Παθολογία, ενώ αυτές της Παθολογίας προς την Εσωτερική Παθολογία. Οι ερωτήσεις αφορούν όλα τα κεφάλαια Χειρουργικής ή Παθολογίας σε πτυχιακό επίπεδο και δεν είναι εξειδικευμένες ή παραπλανητικές.
Δικαίωμα συμμετοχής στις συνεντεύξεις
Τη γραπτή εξέταση ακολουθούν συνεντεύξεις που διεξάγει η Επιτροπή Επιλογής του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποτελείται, σύφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς, από 4 λειτουργούς των αναγνωρισμένων κλινικών και έναν ιατρό, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τον Πρόεδρο, τα δύο μέλη της Επιτροπής (ένας Παθολόγος και ένας Χειρούργος) είναι τα ίδια για όλες τις συνεντεύξεις, ενώ τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής αλλάζουν ανάλογα με την ειδικότητα για την οποία γίνεται η συνέντευξη.
Διευκρινίζεται ότι στις συνεντεύξεις, καλούνται όσοι από τους επιτυχόντες της γραπτής εξέτασης, καταθέτουν πριν από τη συνέντευξη, εκεί όπου χρειάζεται, επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους με αναγνώριση των Ελληνικών Αρχών (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α)
Επιτυχόντες στη γραπτή εξέταση θεωρούνται όσοι από τους υποψήφιους εξασφαλίζουν βαθμολογία άνω του 50%. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται με τη σειρά επιτυχίας σε Πίνακα, από τον οποίο και καλούνται στις συνέντευξεις που ακολουθούν.
Όταν προκηρυχθεί η επόμενη εξεταστική περίοδος, οι υποψήφιοι που δε θα έχουν στο μεταξύ επιλεγεί, έχουν το δικαίωμα, να ξαναδώσουν εξετάσεις για βελτίωση του βαθμού τους ή να παρεμβληθούν με το βαθμό που έχουν ήδη πάρει στην προηγούμενη εξεταστική περίοδο (νοουμένου ότι φυσικά ο βαθμός τους θα υπερβαίνει το 50%).
Αναλυτικές πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας
Πληροφορίες για τις Ιατρικές ειδικότητες και για αιτήσεις παρέχονται στις πιο κάτω διευθύνσεις / τηλέφωνα:
Υπουργείο Υγείας της Κύπρου,
Μάρκου Δράκου 10,
1448 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ.: 00357 22605418/407
email: scosta@moh.gov.cy
Φαξ: 00 357 22 305 803
Ιστοσελίδα: www.moh.gov.cy